Nieuws

Autoweek vergelijkt: Mazda CX-5 vs. Skoda Karoq

Mazda heeft met de CX-5 een ijzersterke SUV neergezet. Hoe vergelijkt 'onze' Japanner met de Skoda Karoq, de nieuwkomer uit Tsjechië? Autoweek zette de Mazda en de Skoda tegenover elkaar.

Crossovers en SUV's zijn en blijven ontzettend populair. Je ziet ze steeds vaker op de openbare weg en daar spelen veel merken op in. De keuze wordt dus steeds groter. De vernieuwde CX-5 debuteerde afgelopen zomer in onze showrooms, de Karoq verscheen dit voorjaar op de Nederlandse wegen. 

We beginnen met de prijs, voor veel mensen een doorslaggevende factor bij de aanschaf van een nieuwe auto. Kies je voor het instapmodel, dan is de CX-5 zo'n 1.000 euro goedkoper dan de Karoq. Kleed je beide modellen zo luxe mogelijk aan, dan betaal je 40.835 euro voor de Mazda en 42.720 euro voor de Skoda. "Voor beide auto’s geldt dan dat je afgeladen auto’s hebt waar alles op en aan zit", aldus Autoweek.

De Mazda CX-5 is net iets langer en hoger dan de Karoq, maar we moeten toegeven dat je op de achterbank van de Skoda net iets ruimer zit. Daar staat volgens Autoweek tegenover dat de CX-5 wel een stuk lekkerder zit. Autoweek: "Het valt op dat de zit in de CX-5 meer steun biedt; de achterbank doet merkbaar volwassener aan. Voorin is de indeling van de Skoda minder speels dan die in de Mazda."

Qua afwerking van het interieur ben je bij Mazda sowieso aan het juiste adres. De afwerking laat weinig te wensen over. "Kwalitatief maakt de Mazda een iets betere indruk, de materialen vinden we wat mooier en het voelt aan alsof het bijzonder goed in elkaar zit. Iets wat Japanners vaak prima voor elkaar hebben."

Als je de weg op gaat, dan zit je in beide modellen meer dan goed. Zowel de CX-5 als de Karoq staat zijn mannetje. "De motor in de CX-5 loopt prachtig en de handbak is stevig, maar communicatief. De motor is een prachtig blok met veel souplesse. Qua onderstel heeft Skoda zich de laatste jaren in de comfortabele hoek gepositioneerd. Ook bij deze Karoq merken we dat hij mikt op mensen die op zoek zijn naar rust. De Mazda biedt overigens bijna hetzelfde comfortniveau, hoewel de wegligging merkbaar beter is. De CX-5 helt minder over en voelt wat zekerder aan in bochten.

"Wel is de Karoq lawaaiiger dan de Mazda; wind- en bandengeruis dringen merkbaar meer door tot het interieur. Qua rijbeleving komt de CX-5 in zijn totaliteit hierdoor wat hoogwaardiger over. De CX-5 voelt nog altijd net even andersaan, zoals veel andere Mazda’s. Hij biedt meer rust aan boord en rijdt beter dan de Karoq. Dat Skoda door alle ontwikkelingen allang niet meer zo voordelig is als vroeger, beslist de strijd definitief in het voordeel van de Japanner."

Bekijk ook eens onze andere merken