Nieuws

Tips: zo houd of krijg je de warmte uit je auto

Het blijft de komende dagen ontzettend warm en dat merk je natuurlijk ook als je in de auto stapt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de hitte het snelst de baas bent, zeker als je geen airco hebt? 

In een auto zonder airco zul je slim moeten zijn om de boel af te laten koelen. Toch zijn er een paar maatregelen die behoorlijk kunnen helpen om niet meteen overhit te raken achter het stuur.

1. Houd de warmte buiten door een zonnescherm met reflecterende folie op je voorraam te plakken, dat scheelt echt enorm. Nog beter: parkeer 'm in de schaduw, zodat de zon helemaal geen kans krijgt. Er zijn ook kleine zonneschermen te koop voor de achterramen, dus als je dan toch bezig bent.
2. Dashboards zijn echte warmtemagneten, vooral als ze zwart zijn. Leg er tijdens het rijden een witte handdoek op, zodat ook dan veel warmte teruggekaatst wordt.
3. Maak gebruik van de rijwind om toch nog wat frisse lucht in de auto te krijgen. Het werkt het best als je het linker voorraam en het rechter achterraam open zet (of rechts voor en links achter), dus houd daar rekening mee.

In een auto met airco kun je natuurlijk de temperatuur omlaag gooien en de blazers op volle kracht zetten, maar dat is niet de snelste en slimste manier om af te koelen. Ook hier geldt dat een reflecterend scherm veel warmte buiten kan houden, dus maak daar echt gebruik van.

1. Van plan om op pad te gaan? Zet eerst even wat ramen open, zodat de warmste lucht uit de auto kan.
2. Doe tijdens het rijden de ramen dicht en zet de airco op de hoogste stand. Zet de interne recirculatie aan, zodat de airco alleen de lucht in de auto zelf hoeft te koelen. Is de auto voldoende afgekoeld, zet dat de luchttoevoer weer open. 
3. Check niet alleen je eigen temperatuur, maar houd ook die van je motor in de gaten. Zeker als je de airco lang op de hoogste stand zet kan dat zwaar zijn voor je motor, dus voorkom overhitting en ga slim met je airco om. Zet 'm dus niet op 16 graden, maar kies voor een veel gezondere temperatuur van 20-25 graden.

 

Bekijk ook eens onze andere merken