Nieuws

Driekwart Nederlanders zit niet te wachten op zelfrijdende auto

Dat de zelfrijdende auto er gaat komen staat vast, maar wanneer is het zover? Voorlopig mag het wat Nederlanders nog wel even duren, zo blijkt uit onderzoek van Bosch.

  Bosch ondervroeg 1.000 Nederlandse automobilisten naar hun mening over zelfrijdende auto's. De belangrijkste conclusie: slechts 21 procent is bereid meteen geld uit te geven aan een zelfrijdende auto, zodra die beschikbaar komt. Driekwart van de ondervraagden houdt voorlopig zelfs liever zelf het stuur in handen.

Is het dan helemaal hopeloos? Nou, dat valt gelukkig wel mee. Iets meer dan de helft verwacht dat zelfrijdende auto’s minder stress en meer rijcomfort met zich meebrengen. 17 procent van de Nederlanders zou zijn kinderen door een zelfrijdende auto naar school of naar de sportclub laten brengen. 

Op de vraag welke functies een zelfrijdende auto moet uitvoeren, antwoordt 62 procent van de ondervraagde Nederlanders ‘de auto parkeren’. Ook rijden in de file (55 procent) of een parkeerplaats vinden (52 procent) zijn voor de Nederlanders belangrijke functies. Het overnemen van de stuurfuncties wordt door 27 procent van de bevraagde Nederlanders als belangrijk ervaren.

38 procent gelooft dat deze auto’s tot minder ongevallen leiden. Iets meer dan een kwart (29 procent) van de Nederlanders is voorstander van een snelle invoering van zelfrijdende auto’s. Als de auto zelfstandig aan het rijden is, zouden de Nederlanders met de andere passagiers praten (58 procent) of uit het raam kijken en van het landschap genieten (57 procent).

Daarnaast vindt 35 procent van de Nederlanders dat zelfrijdende functies een auto aantrekkelijker maken. Zelfrijdende functies zet de Nederlander niet meteen aan om een nieuwe auto te kopen (21 procent zou dit doen) of te kiezen voor nieuwe vormen van mobiliteit, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende deelauto’s (25 procent).

De Nederlanders willen de zelfrijdende auto met name gebruiken tijdens langere ritten (59 procent), op de snelweg (53 procent) of om op vakantie te gaan (44 procent). Tijdens kortere ritten of wanneer er passagiers in de auto zitten, rijden de Nederlanders liever zelf. Dat verklaart wellicht ook waarom slechts 17 procent van de ondervraagde Nederlanders zijn kinderen door een zelfrijdende auto en zonder bestuurder naar de sportclub of naar school zou laten brengen.

Bekijk ook eens onze andere merken