Nieuws

Dit is de MX-30, de eerste elektrische Mazda

Op de Tokyo Motor Show heeft Mazda een nieuw model gepresenteerd: de Mazda MX-30. De MX-30 is het eerste elektrische seriemodel van Mazda en wordt in het najaar van 2020 in de showrooms verwacht.
 

Het heeft even geduurd, maar met de MX-30 brengt Mazda dan eindelijk een elektrische auto op de markt. Wat direct opvalt is het uiterlijk van de SUV. Mazda heeft niet gekozen voor elektrische aandrijving in een van de bestaande modellen, maar een compleet nieuwe auto ontworpen. De Japanse autofabrikant had een duidelijk doel bij het ontwerp van de MX-30: het eerste elektrische model moest een ‘unieke vormgeving’ hebben, aldus topman Yasuhiro Aoyama bij de presentatie.

 

200 kilometer bereik

De hamvraag ligt natuurlijk bij de elektrische aandrijving en het accupakket van de MX-30. De elektrische aandrijving, die Mazda e‐SKYACTIV noemt, omvat de accu, de elektromotor en de transmissie. De auto is voorzien van een lithium-ion accu met een vermogen van 35,5 kWh. Mazda garandeert dat het model een rijbereik heeft van meer dan 200 kilometer en heeft daar bewust voor gekozen. De gemiddelde Europese bestuurder rijdt immers maar 48 kilometer per dag, weet Mazda, en aan die wens kan de MX-30 voldoen. Aoyama legt uit: ‘Als kleinere fabrikant hebben we ons toegelegd op de ontwikkeling van een elektrische auto die naar onze mening vooral als tweede auto zal worden gebruikt, zodat het rijbereik beantwoordt aan de verwachtingen van onze klanten.’

 

MX als achternaam

Bij de echte Mazda-liefhebber gaat het hart natuurlijk sneller kloppen bij modeltype ‘MX’. De autofabrikant gebruikte deze benaming eerder voor de bekende MX-5, een sportieve roadster. De MX-30 is volgens Mazda ‘een compleet nieuwe ervaring’ op het gebied van elektrisch rijden en draagt daarom dezelfde achternaam. Veel journalisten die met de testwagen hebben gereden, vertelden al dat de MX-30 een van de weinige elektrische auto’s is met de positieve eigenschappen van een klassiek aangedreven auto.

 

Reserveren

De Mazda MX-30 is per direct al te reserveren in Europa. Voorlopig is alleen de ‘First Edition’ beschikbaar, die bovenop de standaarduitrusting is voorzien van radar cruise control (MRCC) met intelligente remassistent (SBS), een head-up display in kleur met projectie op de voorruit én automatische airconditioning. De Nederlandse catalogusprijs is ook al bekend: de MX-30 gaat 33.990 euro kosten. Voor een volledig elektrische crossover is dat natuurlijk geen verkeerde prijs.

Bekijk ook eens onze andere merken